Bir anaokulu öğretmeni, sınıftaki çocuklara onlarla bir oyun oynamak istediğini söyledi. Onlara yarın hepsinin bir plastik poşet alarak içine çevresinde herhangi bir nedenden dolayı sevmediği ve kin ve nefret beslediği kişi sayısınca patates koymalarını ve onu da kendileriyle birlikte okula getirmelerini istedi.
Ertesi gün çocuklar anaokuluna plastik torbalarla geldiler. Bazılarının torbalarının içinde 2, bazılarının 3, bazıların ise 5 tane patates vardı. Öğretmen çocuklara bir hafta boyunca nereye giderlerse gitsinler plastik poşetleri de yanlarında taşımalarını ve kendilerinden ayırmamalarını istedi.
Günler böylece geçti ve yavaş yavaş çocuklar çürümüş patateslerin kötü kokusundan iğrenmeye ve şikâyet etmeye başladılar. Ayrıca, poşetlerinde fazla patates bulunan çocuklar da bu ağır yükü taşımaktan yorulmuştu. Bir hafta sonra oyun sonunda sona erdi ve çocuklar rahatladı.
Öğretmen çocuklara: “Patatesleri bir hafta yanınızda taşımak nasıl bir duyguydu?” diye sordu. Çocuklar, her yere kokmuş ve ağır patatesleri yanlarında götürmek zorunda olmaktan şikayet ettiler.
İşte o zaman öğretmen bu oyunla onlara ne ders vermek istediğini şu şekilde açıkladı: ”Bu patatesleri taşımanız, sevmediğiniz insanları kalbinizde taşımanız ve her yere kendinizle götürmeniz ile aynı durumu simgeliyor. Kin ve nefretin kötü kokusu, kalbinizi bozar ve siz onu her yere kendinizle birlikte taşır ve götürürsünüz. Sizler patateslerin kötü kokusuna bir hafta bile dayanamadınız (tahammül edemediniz) o halde kalbinizdeki nefretin kötü kokusuna bir ömür nasıl katlanabilir ve dayanabilirsiniz?”
“Onlardan sonra gelenler ise şöyle derler: “Ey Rabbimiz! Bizi ve bizden önce iman etmiş olan kardeşlerimizi bağışla. Kalplerimizde, iman edenlere karşı hiçbir kin tutturma! Ey Rabbimiz! Şüphesiz sen çok esirgeyicisin, çok merhametlisin.”[1]
Kin Gütme ve Kin Besleme Hakkında Hadisler
Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Sizlere bana benzeme açısından en uzak olanınızı haber vereyim mi?” Onlar, “Evet ey Allah’ın Resulü!” deyince şöyle buyurdu: “Söven, sövgü işitmekten çekinmeyen, utanmayan, cimrilik eden, kendini beğenen, kin güden ve haset eden.”[2]
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: “Kötülüğün silahı kindir.”[3]
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: “Kim kini terk ederse kalbi ve beyni rahatlığa erer.”[4]
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: “Başkalarının göğsünden kini biçmek (çıkarmak) için önce kendi göğsünden kökten çıkar.”[5]
Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Güzel yüzlülük kini yok eder.”[6]
İlim ve Marifet Sitesi Tercüme Grubu
Kıssadan Hisse; Allah Var Mıdır? yazısını okumak için TIKLAYINIZ
Kıssadan Hisse; Kuaför ve Allah yazısını okumak için TIKLAYINIZ
Kıssadan Hisse; Elhamdulillah yazısını okumak için TIKLAYINIZ
[1] Haşr Suresi, 10. Ayet.
[2] el-Kafi, 2/291/9
[3] Gurer’ul-Hikem. 5555
[4] a.g.e. 8584
[5] a.g.e. 75/212/10
[6] Tuhef’ul-Ukul, 45