Soru 1: Eğer küpe, boyun ve kulağın hiçbir kısmının görünmeyeceği şekilde başörtünün dışında olursa bir sakıncası var mıdır?
Cevap: Farz ihtiyat gereği, caiz değildir.
Soru 2: Su içme esnasındaki mekruhlar nelerdir?
Cevap: Rivayetlerde su içme esnasında birkaç şeyden nehiy edilmiştir (sakındırılmıştır):
A- Çok içmek
B- Yağlı yemekten sonra içmek
C- Geceleri ayakta su içmek
D- Sol elle içmek
E- Kabın kırık ve kulplu tarafından içmek
Soru 3: Cemaatle namaz kılan kimsenin cemaat namazı esnasında (yani öğle ve ikindi veya akşam ve yatsı namazının cem edilerek kılındığı bir cemaatin ikinci namazına (ikindi ya da yatsı namazına) yetişen biri) birinci namazını hızla bitirip ikinci namazını da imama bağlanarak kılabilmesi için niyetini furadaya (yani ferdi olarak kılmaya) çevirebilir mi?
Cevap: Sakıncası yoktur, ancak müstehap ihtiyat gereği zaruret olmaksızın namazı cemaatle kılma niyetinden furadaya (tek ve ferdi olarak kılma niyetine) çevirmemelidir.
Soru 4: Secde ayetleri olan surelerin namazda okunması caiz midir?
Cevap: Farz namazda caiz değildir, ancak müstehap namazda sakıncası yoktur.
Soru 5: Bir kimse bilmeyerek (sehven) rükûda, rükû zikri yerine secde zikrini okursa ya da tam tersi; secdede secde zikri yerine rükû zikrini okursa ve rükû ve secdeden sonra bunun farkına varırsa hükmü nedir?
Cevap: Namaz sahihtir
Soru 6: Cemaat namazı safında baliğ olmayan çocuğun bulunması cemaat namazı saflarının birbiriyle olan bağlantısını engeller mi?
Cevap: Safların birbiriyle olan bağlantısına engel olmaz, ancak eğer namazının batıl olduğunu bilirseniz ve oluşan mesafenin büyük bir adımdan fazla olursa ve başkaları aracılığıyla da bir bağlantı sağlanmamışsa engeller.
Not: Nisan Ayı yeni fetvalarının kaynağı için tıklayınız….
Soru 7: Evimizde tavşan besliyoruz. Bunun bir sakıncası var mıdır? Ayrıca bu tavşanın kılı üzerimizde olduğu zaman namazımız batıl olur mu?
Cevap: Tavşan beslemenin haddizatında bir sakıncası yoktur, ancak tavşan eti haram olan hayvanlardandır ve kıl – tüy gibi tavşanın bedeninden herhangi bir şey namaz kılanın beden ya da elbisesinde olursa namazı batıl olur.
Soru 8: Erkek çocuk doğduğunda iki kurban akik kesilmesi müstehap mıdır? Eğer müstehapsa bu özel durumda İran da hastalık sebebiyle yardım toplanıyor, bu 2 akik kurbanı para vasıtasıyla bu neden için gönderebilir miyim? Yardım amaçlı olarak akik yerine kabul olur mu?
Cevap: Her evlat için bir koyun akika kurban etmeniz yeterlidir ve onun parasını akika unvanıyla yardım için göndermeniz yeterli değildir.
Akika Hakkında Birkaç Nükte:
Kız veya erkek çocuk için akika (akika; yeni doğan çocuğun sağlığı, sıhhati, kaza ve belalardan korunması için dünyaya geldikten yedi gün sonra kesilen kurbana denir) kurbanı kesilmesi müekket (yapılması vurgulanan ve tekit edilen) müstehaptır.
A- Akika kurbanı koyun, inek ya da deve olmalıdır.
B- Akika kurbanı hususunda aşağıdaki nüktelere riayet edilmesi müstehaptır;
1- Erkek çocuk için erkek ve kız çocuk için dişi hayvanın akika olarak kurban edilmesi müstehaptır.
2- Akika kurbanının, çocuğun dünyaya gelişinin yedinci günü kesilmesi müstehaptır.
3- Akika, çocuğun buluğ çağına kadar kesilmezse, çocuğun kendisinin kesmesi müstehaptır. Eğer hayatı döneminde akika kesilmemişse, ölümünden sonra kendisi için kesilmesi müstehaptır.
4- Kurban edilen akikanın but ve bacağını bebeğin ebesine vermek müstehaptır ve bundan daha iyisi ve faziletlisi olan ise, akikanın dörtte birinin çocuğun ebesine verilmesidir. Eğer but ve bacak dörtte birin içinde yer alırsa her iki müstehaba da amel edilmiş olunur. Eğer ebesine ulaşılmazsa, ebenin payı sadaka vermesi için anneye verilmelidir.
5- Akikanın parasının sadaka olarak verilmesi, akika yerine geçmez.
6- Akika etinin pişmiş veya çiğ olarak dağıtılmasında bir fark yoktur.
7- Akika kurbanının eti pişirilirse, müminlerden bir grup (en az 10 kişi, daha fazla olması daha iyidir) davet edilerek yemek verilmeli ve yemekten sonra da çocuk için dua edilmelidir.
Soru 9: Altın takmanın erkeğe helal olması için bir şart var mıdır yoksa her zaman haram mıdır? Demir, bakır, platin gibi şeylerden yapılan yüzükler, bileklik ve kolyeleri takmanın hükmü nedir?
Cevap: 1: Direk bedenle temas etmese de erkeğin altın takması haramdır ve ihtiyat gereği altın takılı halde kılınan namaz da sahih değildir.
2) Altın dışında kullanılan takılar, İslam ve Müslümanların düşmanlarının yobaz ve saldırgan (İslami değerleri yok etmek için kullandıkları soğuk savaş) kültürünü taklit etmek sayılırsa, caiz değildir.
Soru 10: Epilasyon yaptırmanın hükmü nedir?
Cevap: Epilasyon veya ağda gibi yöntemlerle fazla kılların alınmasında bir sakınca yoktur. Ancak bu epilasyonu başkasına yaptırmak istemeniz durumunda avret bölgesine bakmayı ve dokunmayı gerektirirse (yani haram bakış ve dokunmayı gerektirirse) caiz değildir.
Soru 11: Erkek ve kadınlar farz namazların birinci ve ikinci rekatındaki Fatiha ve sureyi nasıl kıraat etmeliler?
Cevap: Erkekler Fatiha ve sureyi, sabah, akşam ve yatsı namazlarında sesli*, öğle ve ikindi namazlarında ise, alçak sesle okumalıdırlar. Bayanlar da öğle ile ikindi namazlarını sessiz, sabah, akşam ve yatsı namazlarını ise, sesli veya sessiz okuyabilirler; ancak namahrem tarafından sesleri duyulacaksa, sessiz okumaları daha iyidir.
Sesli kılmanın ölçüsü, sesin dışa vurulmasıdır. Bunun karşısında sessiz kılmanın ölçüsü ise, sesin açığa-dışa vurulmamasıdır.
Soru 12: Farz namazların nafileleri sesli mi sessiz mi kılınmalıdır?
Cevap: Sesli kılınması gereken farz namazların nafilelerini sesli ve sessiz kılınması gereken farz namazların nafilelerini de sessiz kılmak müstehaptır; ancak muhale-fet edilir de tersine kılınırsa yine de yeterlidir. (ancak kadınların namahrem tarafından sesleri duyulacaksa, sessiz okumaları daha iyidir.)
Soru 13: Kur’an-ı Kerimdeki farz secde içeren ayetler hangisidir? Bu ayetleri okuduğumuzda vazifemiz nedir?
Cevap: Secde Suresi (32. Sure); 15. ayet, Fussilet Suresi (41. Sure); 37. ayet, Necm Suresi (53. Sure); 62. Ayet ve Alak Suresi (96. Sure); 19. Ayetinde bir secde ayeti vardır. Her kim bu ayetlerden birini okur veya işitirse, ayetin bitiminden hemen sonra hemen secde etmesi gerekir. Eğer bir kimse bu secdeyi yapmayı unutursa, hatırladığında secde etmelidir.
Kur’an-ı Kerim’in farz tilavet secdesi için alnı yere koymak yeterlidir ve herhangi bir zikrin söylenmesi gerekmez. Ancak zikir söylenmesi müstehaptır ve şu zikri söylemek daha iyidir:
لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللَّهُ حَقّاً حَقّاً، لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللَّهُ اِيمَاناً وَ تَصْدِيقاً، لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللَّهُ عُبُودِيَّةً وَ رِقّاً،
سَجَدْتُ لَكَ يَا رَبِّ تَعَبُّداً وَ رِقّاً لاَ مُسْتَنْكِفاً وَ لاَ مُسْتَكْبِراً بَلْ اَنَا عَبْدٌ ذَلِيلٌ ضَعِيفٌ خَائِفٌ مُسْتَجِيرٌ
“La ilahe illallahu hakken hakka, la ilahe illallahu imanen ve tasdiga, la ilahe illallahu ubudiyyeten ve rikka, Secettu leke ya rabbi taabbuden ve rikka, la mustenkifen ve la mustekbira, bel ene abdun zelilun, zaifun, haifun, müstecir.”
Anlamı: “Allah’tan başka ilah yoktur; bu şüphe götürmeyen bir gerçektir. Allah’tan başka ilah yoktur; buna inanıyor ve tasdik ediyorum. Allah’tan başka ilah yoktur; ben O’na kulluk sunar ve emirlerine boyun eğerim. Ey Rabbim! Kulluk ederek ve emirlerine boyun eğerek sana secde ettim. Ben kulluktan çekinen ve büyüklük taslayan değil de zelil, azabından korkan ve sana sığınan bir kulum.”
Soru 14: Namazların üçüncü ve dördüncü rekatında Fatiha okunur mu?
Cevap: Üçüncü ve dördüncü rekâtlarda: Sadece Fatiha suresi ya da (Fatiha yerine) bir defa tesbihat-ı erbaa okunmalı (yani “Subhanallahi ve’l Hamdu Lillahi ve La İlahe İllallahu Vallahu Ekber” (سُبْحانَ اللهِ وَ الْحَمْدُ للهِ وَ لا اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَ اللهُ اَكْبَرُ)) ve müstehap ihtiyat gereği tesbihat-ı erbaa üç defa okunmalıdır.
Soru 15: Namazın kunutunu unutmamız durumunda, telafi etmenin bir yolu var mıdır?
Cevap: Rukudayken kunut tutmadığınızın farkına varırsanız, rukudan sonra kunut tutmanız müstehaptır ve eğer secdedeyken farkına varırsanız, namazın selamından sonra kunut tutmanız müstehaptır.
Soru 16: Acaba eşarp bağlarken topuz yapmak günah mı?
Cevap: Eğer namahremlerin dikkatini çekiyorsa veya örfün nezdinde süslenme sayılıyorsa bunun namahreme gösterilmemesi (namahremin görmemesi) gerekir.
Soru 17: Down sendromu gibi hasta olan insanlarda namahrem konusu geçerli midir?
Cevap Eğer örfe göre mecnun sayılacak derecede iseler ve mümeyyiz (iyiyi kötüden ayırt edebilme)* değillerse, bir vazifeleri yoktur, aksi takdirde mahremiyet konularına riayet edilmelidir.
* İyi ve kötüden maksat, örfen iyi veya kötü sayılan şeylerdir; ancak bu konuda çocuğun yaşadığı hayat şartları, yöresel gelenek ve görenekler de dikkate alınmalıdır. İyiyle kötüyü ayırt etme yaşına gelince; bu, kişilerin kabiliyet, idrak ve zekâ seviyesine göre değişir.
Soru 18: Sekiz fersah olarak zikredilen şer’i mesafe, kilometre olarak nasıl hesaplanır?
Cevap Şer’i mesafe yaklaşık 41 km’dir. Gidiş gelişi sekiz fersah olan bir kimsenin gidişi 20.5 km’den az olmamalıdır. Kaynak