İslam İnkılabı Rehberi Seyyid Ali Hamaney’in (Allah ömrünü uzun eylesin) bu sene itikaf amelinden mahrum kalanlara manevi tavsiyesi şöyledir:   

 

(Bu sene) Faziletli itikaf amelinden mahrum kalanların, bu her üç günde (itikaf günlerinde) itikaf yerine, Cafer-i Tayyar namazı kılmaları iyidir. 

 

Peki Cafer-i Tayyar namazı nasıl kılınır?

 

İtikâf (Arapça: الاِعْتِكاف‌) Allah’a yakınlaşma (kurbet) kastıyla bir camide üç gün veya daha fazla kalma yükümlülüğü ile İslam dininde yapılan bir çeşit ibadettir. Bu günlerde itikaf amelinden mahrum kalanlara Rehberimiz Cafer-i Tayyar namazını kılmalarını tavsiye etmiştir. 

 

Cafer-i Tayyar Namazı en önemli ve faziletli nafile namazlardan birisidir. Dört rekâttır ve iki rekat iki rekat olarak kılınır. Günahların bağışlanmasında, istek ve dileklerin kabul olmasında çok etkili bir namazdır. Hz. Peygamber efendimiz (s.a.a) bu namazı Habeşistan’da sergilemiş olduğu 15 yıllık zorlu mücadelenin ardından vatanına dönen Hz. Cafer-i Tayyar’a hediye etmiştir.

 

Cafer-i Tayyar Namazının Kılınış Şekli

 

Cafer’i Tayyar Namazı dört rekattır. (Sabah namazı gibi) iki rekâtlı iki namazdan ibarettir.

 

Namazın başlangıcında Cafer-i Tayyar Namazı’na niyet edilmeli ve birinci rekâtta Fatiha’dan sonra bir sure (ancak Zilzal – yani İza Zulzitetu… suresinin okunması daha faziletlidir), ikinci rekâtta Fatiha’dan sonra bir sure (ancak Adiyat suresinin – yani ve’l Adiyati … suresinin okunması daha faziletlidir) okunmalıdır. (Böylelikle birinci iki rekatlı namaz bitmiş olur)

 

İkinci iki rekatlık namazın birinci rekâtında, Fatiha’dan sonra bir sure (ancak Nasr Suresi – yani İzâ câe nasrullâhi vel feth… suresinin okunması daha faziletlidir) ve ikinci rekâtta ise, İhlâs Suresi (Kul huvallahu ehad) okunmalıdır.

 

Tüm rekâtlarda Fatiha ve surelerden sonra on beş defa Tesbihat-ı Erbaa: “Subhanallahi vel-Hamdulillahi vela ilahe illallahu vallahu Ekber” «سُبْحَانَ اللَّهِ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ وَ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ وَ اللَّهُ أَکبَرُ‌» okunmalı ve aynı zikir, her rekâtın rükûunda on defa, rükudan doğrulduktan sonra on defa, her rekâtın secdesinde on defa ve secdeden başını kaldırdıktan sonra yine on defa tekrar edilmelidir.

 

 

Her rekâtta Tesbihat-ı Erbaa 75 defa ve toplamdaysa 300 defa tekrarlanmaktadır. Eğer Tesbihat-ı Erbaa’yı unutacak olursak, yeri geçmediği taktirde yerine getirmelidir. Ama eğer yeri geçmişse, namazı doğrudur. Fakat namazdan sonra unuttuğu miktarı tekrar etmelidir.

 

Tesbihat-ı Erbaa’dan sonra ikinci rekâtın ikinci secdesinde şöyle denmesi müstehaptır:

 

سُبْحَانَ مَنْ لَبِسَ الْعِزَّ وَ الْوَقَارَ سُبْحَانَ مَنْ تَعَطَّفَ بِالْمَجْدِ وَ تَكَرَّمَ بِهِ سُبْحَانَ مَنْ لا يَنْبَغِي التَّسْبِيحُ إِلا لَهُ سُبْحَانَ مَنْ أَحْصَى كُلَّ شَيْ‏ءٍ عِلْمُهُ سُبْحَانَ ذِي الْمَنِّ وَ النِّعَمِ سُبْحَانَ ذِي الْقُدْرَةِ وَ الْكَرَمِ

 

اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِمَعَاقِدِ الْعِزِّ مِنْ عَرْشِكَ وَ مُنْتَهَى الرَّحْمَةِ مِنْ كِتَابِكَ وَ اسْمِكَ الْأَعْظَمِ وَ كَلِمَاتِكَ التَّامَّةِ الَّتِي تَمَّتْ صِدْقا وَ عَدْلا صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ أَهْلِ بَيْتِهِ وَ افْعَلْ بِي كَذَا وَ كَذَا

 

Türkçe Okunuşu: “Subhane men lebise’l izze ve’l vegar. Subhane men teattafe bil-Mecdi ve tekerreme bihi. Subhane men la yenbeği’t tesbihu illa lehu. Subhane men ehsa kule şey’in ilmuhu. Subhane zi’l menni ve’n niemi. Subhane zi’l kudreti ve’l keremi. Allahumme inni eseluke bimeagidi’l izzi min arşike ve munteher-rahmeti min kitabike ves’mike’l a’zemi ve kelimatike’t-tameti’l leti temmet sıdgen ve adlen, salli ale muhammedin ve ehli beytihi vef’al bi keza ve keza.” (keza ve keza kelimesinden itibaren) hacetler istenir. Elbette istek ve hacetler Türkçe’de yapılabilir.

 

Anlamı: Münezzehtir, izzet ve vakarla donanmış Allah; münezzehtir, ululuk ve yüceliğiyle ihsan ve ikramda bulunan Allah; münezzehtir, tesbih kendisinden başkasına layık olmayan Allah. Münezzehtir, ilmi her şeyi kapsayan (ihata eden) Allah; münezzehtir, minnet ve nimet sahibi; münezzehtir, güç ve bağış sahibi.

Allah’ım! ilminin esrarı olan arşının izzetinin düğüm yerleri hürmetine, kitabının rahmetinin nihayeti, en büyük ismin, sadakat ve adalet açısından kamil kelimelerinin (peygamberler ve velilerin) hürmetine Muhammed ve Ehlibeytine rahmet eyle ve benim şu hacetlerimi reva eyle.”

 

Daha sonra istek ve hacetlerini istemelidir. Elbette hacetlerini Türkçe olarak da isteyebilir.

 

Cafer-i Tayyar Namazı’nın Fazileti

 

Hz. Resul-ü Kibriya Efendimiz (s.a.a) Cafer-i Tayyar’a (r.a) şöyle buyurmuştur: “Eğer bu namazı her gün kılarsan, senin için dünya ve içindekilerinden daha hayırlıdır. Eğer her iki günde bir kılarsan, Allah senin o iki gün arasında işlediğin günahları affeder. Eğer her Cuma günü veya her ay ya da her yıl bu namazı kılarsan, Allah o iki namaz arasında işlediğin günahları bağışlar.”

 

Mefatihu’l-Cinan kitabında nakledildiğine göre her kim bu namazı, İmam Rıza’nın (a.s) türbesinde kılarsa, kıldığı her rekâtın karşılığında kılan şahsa bin Hac ve bin Umre sevabı yazılır.

 

Lütfen bizleri de dualarınızda eksik etmeyiniz. Özellikle günümüzdeki mevcut hastalığın bütün insanlıktan uzak olması için dua edelim.

 

İtikaf hakkında bilgi edinmek için lütfen tıklayınız…

 

İletişim